Korsan Albümler

Korsan olarak adlandırdığımız albümler Müslüm Gürses’in izni ve bilgisi olmadan yayınlanan eserleridir.

Müzik Endüstrisi’nin en önemli problemlerinden birisi, kaydedilmiş kaset CD’lerin ticari amaçlı izinsiz kopyalanması ve çoğaltılması anlamına gelen fiziki korsanlığın önlenmesidir.Son on yıllık sürece bakıldığında, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de albüm satışlarında ciddi düşüşler görülmektedir. Bunun en büyük sebeplerinden birisi fiziki korsanlıktır.

Korsanlığın önlenmesiyle müzik sektörü büyüyecek, yasal satışların artmasıyla bu piyasada emeğiyle geçinen pek çok insanın gelirinde artış olacaktır.

Uluslararası alanda korsanlık üç kategoride ele alınmaktadır.

1) Hak sahibinin iznini almaksızın, ticari amaçlı orijinal kaydın izinsiz kopyalanması (korsan paketler orijinalinden farklıdır ve genelde toplama ürünler şeklinde çıkar),

2) Orijinaline benzer, mümkün olduğunca orijinaline yakın bir şeklide kopyalanması ve paketlenmesi ( tüketiciyi orijinalini aldığına inandırmak için üreticinin ticari markasını, logosunu kullanır şekilde),

3) Canlı veya yayınlanmış konserlerden izinsiz yapılan kayıtlarla (Genelde özel fiyatlarla, sanatçıların, bestecilerin, yapımcıların iznini almadan çoğaltırlar ve satarlar).

Bu korsanlık biçimlerine ek olarak internet korsanlığı da hızlı bir biçimde yayılmaktadır (Müzik sitelerinden müziğin download edilmesi, CD yazarlar aracılığıyla kaydedilmesi gibi).

Fiziki korsanlıkla aynı şey olmamakla birlikte umuma açık mahallerde izinsiz müzik kullanımı da bir hak ihlalidir. Otel, lokanta, bar, diskotek vb. mahallerin müzik kullanabilmek için hak sahiplerinden izin almaları gerekmektedir. Bu izinleri almadan müzik kullanmak yasaların çiğnenmesi demek olup, bu fiili gerçekleştirenleri cezai yaptırım tehdidiyle karşı karşıya bırakır.

Mü-Yap

[Toplam: 0 oydan Ortalama oy: 0]